Käytämme sivustollamme evästeitä sisältöjen ja mainosten mukauttamiseksi, sivuston käyttötapojen analysoimiseksi sekä siksi, että sivusto toimisi oikein. Antamalla hyväksynnän hyväksyt evästeiden käytön.
Eron jälkeen vanhempien on sovittava, miten lasten asiat järjestetään. Autamme lapsen huoltoon, tapaamisoikeuteen, asumiseen ja elatukseen liittyvissä kysymyksissä.
Vanhempien tulee eron yhteydessä päättää lapsen asumiseen liittyvistä asioista. Vanhemmat voivat sopia, että lapsi asuu pääosin toisen vanhemman luona. Vaikka vanhemmat voivat noudattaa myös vuoroasumista, eli sopia, että lapsi asuu vuoroviikoin kummankin vanhemman luona, lapsi voi olla kirjoilla vain toisen vanhemman luona. Asiasta sopimisen yhteydessä kannattaa huomioida, että sillä, missä lapsi on kirjoilla, on vaikutusta muun muassa erilaisten etuuksien sekä lapsen päivähoitopaikan tai koulun määräytymiseen.
Lapsella on oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Eron yhteydessä vanhempien tulee sopia lapsen ja etävanhemman tapaamisista. Epäselvyyksien ja riitojen välttämiseksi vanhempien kannattaa sopia tapaamisoikeudesta kirjallisesti.
Tapaamisoikeutta koskevassa sopimukset vanhemmat voivat sopia muun muassa tapaamisten viikkorytmistä, lomien ja juhlapyhien tapaamisista sekä lapsen kuljettamisesta tapaamisiin.
Tapaamisoikeuden on oltava lapsen edun mukainen ja lapsen erityispiirteet ja omat toivomukset on tapaamisoikeudesta sovittaessa huomioitava lapsen ikä ja kehitystaso huomioon ottaen.
Vanhemmat ovat elatusvelvollisia alaikäistä lastaan kohtaan. Lapsella on oikeus riittävään elatukseen, joka kattaa lapsen kehitystason mukaisten aineellisten ja henkisten tarpeiden tyydyttämisen, lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset.
Vanhemmat vastaavat lapsensa elatuksesta kykynsä mukaan. Jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta tai jos lapsi ei pysyvästi asu kyseisen vanhemman luona, vanhempi voidaan määrätä maksamaan lapselle elatusapua. Eron jälkeen vanhempien on tarpeen sopia elatusavusta.
Elatusavun määrään vaikuttaa vanhempien elatuskyky ja lapsen yksilöllinen elatuksen tarve. Vanhempien elatuskykyä arvioitaessa otetaan huomioon heidän ikänsä työkykynsä ja mahdollisuutensa osallistua ansiotyöhön käytettävissä olevien varojen määrä sekä lakiin perustuva muu elatusvastuu.
Vanhempien tulee erotessaan sopia lapsen huollosta. Lapsen huollolla tarkoitetaan lapsen henkilökohtaisten asioiden hoitoa ja huolenpitoa lapsesta tämän yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Huoltaja päättää muun muassa lapsen hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, asuinpaikasta, harrastuksista sekä muista henkilökohtaisista asioista, kuten lapsen nimestä, uskontokuntaan kuulumisesta, terveydenhuollosta, varhaiskasvatuksesta ja passista.
Lapsi voi olla vanhempien yhteishuollossa tai toisen vanhemman yksinhuollossa. Yhteishuolto tarkoittaa sitä, että huoltajat päättävät ja huolehtivat yhdessä kaikista lapsen huoltoon kuuluvista asioista. Yksinhuolto tarkoittaa sitä, että lapsella on vain yksi huoltaja, joka tekee lasta koskevat päätökset yksin. Huoltajat voivat myös sopia keskinäisestä tehtäviensä jakamisesta esimerkiksi siten, että toinen huoltaja päättää yksin joistakin huoltoon liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi lapsen koulunkäyntiin liittyvistä asioista ja huoltajat päättävät yhdessä muista asioista. Tällöin huoltomuoto on kuitenkin yhteishuolto.
Vanhemmat voivat tehdä lasta koskevista asioista kirjallisen sopimuksen, jonka vahvistaa lapsen asuinkunnan sosiaalilautakunta. Jos vanhemmat eivät kuitenkaan pysty sopimaan lapsen asioista, tuomioistuin voi päättää niin lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta kuin elatusavustakin. Vanhemmat voivat pyrkiä sopimaan lapsen asioista myös käräjäoikeudessa järjestettävässä asiantuntija-avusteisessa tuomioistuinsovittelussa.
Laadimme apunasi testamentin tai lahjakirjan sekä hoidamme myös perunkirjoitukset ja perinnönjakosopimukset. Toimimme käräjäoikeuden määrämänä pesänselvittäjänä ja pesänjakajana.
Lue lisää >
Autamme lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvissä kysymyksissä.
Lue lisää >
Hoidamme avoliittoon ja avioliittoon liittyviä asioita, sekä avoeroon ja avioeroon liittyviä asioita, kuten omaisuuden ositus ja erottelu.
Lue lisää >
Tarjoamme palveluitamme seuraavissa kansainvälistä liikkuvuutta koskevissa tilanteissa, kuten ulkomaantyö ja kansainväliset työsuhteet ja -sopimukset, rajat ylittävät etätyö, ulkomaisen työvoiman maahanmuutto.
Lue lisää >
Toimistomme on apunasi lastensuojeluasioissa, kuten kiireellistä sijoitusta, huostaanottoa ja lapsen yhteydenpidon rajoittamista koskevissa asioissa.
Lue lisää >
Toimistomme auttaa oleskelulupaan, turvapaikkaan ja kansalaisuuteen liittyvissä asioissa.
Lue lisää >
Lakitoimisto Sini Vaittinen
+358443623320
Käynti: Fredrikinkatu 33 B 2. krs
Posti: Fredrikinkatu 33 B
00120 HELSINKI
Tietosuojaseloste